Blejska transverzala v resnici ne obstaja. Oziroma to ni uradno priznana pot, za katero vam bodo na PZS dali štempelj. :) Vsekakor pa si zanjo, sploh, če jo prehodite v enem dnevu, zaslužite vsaj kepico dobrega blejskega sladoleda in kremšnito. :)

Velika Osojnica, Bled

Torej, Blejska transverzala obsega 9 hribčkov na Bledu, ki so razporejeni okrog Blejskega jezra. Gre za Dobro goro, Stražo, Kozarco, Ojstrico, Osojnico, Veliko Osojnico (večina turistov jo zgreši), Stan, Višce in Grajski hrib. Število sicer ni pravljično, razgledi pa, mi lahko verjamete, so.

Straža, Bled

Jaz sem jo začela na Straži, nato Dobra gora, Kozarca in do Mlina. Nadaljujete ob jezeru do izhodišča na najbolj znane hribčke na Bledu, ki ponujajo tiste svetovno prepoznavne razglede na Blejsko jezero - Osojnico, Veliko Osojnico in Ojstrico. Iz Ojstrice se spustite v Veliko Zako (tista pri kampu), kjer si morate obvezno privoščiti vsaj 2 kepici sladoleda v Sladoglednici. To je res nujno. Za energijo in zato, ker imajo tukaj enega najboljših sladoledov v Sloveniji - leta 2017 so bili izbrani za eno od najboljših sladolednih destinacij na svetu! Jaz se vedno odločim za Sicilijansko pistacijo, ker ima popolnoma enak okus kot italijanska pistacijeva krema - božansko, ki ji dodam še okusa Sladogled ali pa Kremšnita. Verjetno vas bo ob računu sicer malenkost zabolela glava (sploh Sladogled ima ekstra ceno), ampak vam garantiram, da glavobol ob res dobrem sladoledu na obali Blejskega jezera z razgledom na Blejski otok hitro popusti. ;)

Dobra gora, Bled

Blejsko jezero

Velika Osojnica, Bled

Ojstrica, Bled

Ko se malica poleže dvignete sidro, saj vas čakata še Stan(e) in (žal umrla) Smreka velikanka. Nato pa ob jezeru še skok na Višce (Iskreno povedano jaz še vedno ne vem kdaj točno ste na njih. Če ugotovite, nam javite) in mimo picerije Matjaž do gradu. Jaz ga v času karantene nisem uspela obiskati, ga pa priporočam, saj je razgled iz njega fantastičen. Če ga boste obiskali samo zaradi razgleda poskusite po 18:00 uri, ko vrata zaradi restavracije ostanejo odprta, vratarnica za vstopnino pa se zapre (tega niste slišali tukaj ;))

Stan, Bled

Na poti na Višce, Bled

Blejski grad

In po gradu? Veliki finale seveda! Spust iz gradu po lepo urejenem stopnišču proti centru Bleda in... dve možnosti... Prešernova kremšnita z jagodami na terasi Vile Prešeren ali pa originalna kremišnita v kavarni Park! Lahko tudi obe, pa še kepica sladoleda, če se v Zaki slučajno niste odločili za pravi okus. :) Ker lahko - naredili ste namreč kakih 17 kilometrov in 1000 višinskih metrov! :)

Blejski grad, park

Blejska transverzala na Google Maps: https://goo.gl/maps/ELmgSPrDe7QMtCeV8

(Žal na Googlu ne najdemo Dobre Gore, Kozarce, Stana in Višc, tako da sem dala nekaj opornih točk. Poleg tega sem dodala nekaj lokalov, ki se jih na Bledu splača obiskati.)

Dobra gora: https://www.hribi.net/gora/dobra_gora/1/1783

Kozarca: https://zemljevid.najdi.si/poi/POI41252/kozarca-razgledna-tocka

Stan (in ostale blejske pohodne poti): https://issuu.com/bledtouristboard/docs/bled_pohodne_poti

No items found.