Ker smo, recimo temu rekreativni planinci, je ponudba zimskih hribovskih tur za nas precej omejena. Izbiramo namreč med tistimi »idiot proof« izleti, ki se na vrhu zaključijo s toplim čajem in kosilom, derezice in zdrava pamet pa so vsa potrebna zimska oprema.

Ta enolična ponudba v glavnem pomeni žongliranje med Komno, Roblekom, Dobrčo, Blejsko kočo na Lipanci  in Ratitovcem. 😊

Na srečo, pa se je v tej zimi naši hribovski ekipi pridružila Nina, ki živi pod Storžičem in ta del Kamniško-Savinjskih Alp pozna kot lasten žep.  Najprej nam je predstavila Kriško goro, ki je idealna, ko ste za kakšen krajši skok v hribe. V preteklem vikendu pa nas je peljala na Kališče oziroma na Dom na Kališču. Kljub temu, da smo sami Gorenjci, smo zanj slišali prvič.

Dom na Kališču s Storžičem v ozadju (foto: Miha Rekar)
Dom na Kališču (foto: Miha Rekar)

Na Dom na Kališču vodi kar 21 poti, ki vam vzamejo med 2 in 5 ur hoje. Mi smo tokrat izbrali tisto iz Mač, po kateri smo do vrha potrebovali dobri dve uri, na poti pa nas je ves čas grelo zimsko sonce.

Pot je super. Kot rečeno, obsijana s soncem. Poleg tega pa ravno prave dolžine in z ravno pravim »naklonom« (dobrih 900 višincev v dobrih 2 urah) za ohranjanje hribovske kondicije tudi pozimi. Predvsem pa na poti ni "gužve". Srečali smo nekaj gorskih tekačev, pa nekaj skupinic kot je naša, prijaznega gospoda in to je to. Precej drugače kot na Komni in Robleku.

Pot Mače - Dom na Kališču (foto: Skriti kotički Slovenije)
Pot do Doma na Kališču (foto: Miha Rekar)

Na vrhu vas pričaka lep razgled na Ljubljansko kotlino in Gorenjsko ravnino z Julijci v ozadju. Predvsem pa dih vzame pogled na okoliške vrhove do Krvavca in Storžič, ki se zdi kot na dlani.

Pogled na gorenjsko ravnino (foto: Skriti kotički Slovenije)
Pogled na okoliške vrhove in Krvavec (foto: Miha Rekar)
Pogled na Strožič, ki se zdi, kot na dlani (foto: Miha Rekar)

Dom na Kališču je simpatičen. V njem vas pričakajo prijeten oskrbnik, dobro zakurjen kamin ter odlična jota in ričet zraven katerih dobite svež domač kruh. Bravo! Bi pa mogoče štrudelj in čaj za naš okus potrebovala kakšno (dodatno) žličko sladkorja. 😊

Odlična jota in ričet (foto: Skriti kotički Slovenije)

Kako naj zaključim? Super tura! Mi jo zagotovo ponovimo še v tej zimi. Je pa dodana tudi na spomladansko-poletno Idejnico, saj je lepo izhodišče za daljše ture okrog Storžiča. In seveda tudi za na Strožič.

Dom na Kališču je izhodišče za nekaj lepih vrhov (foto: Skriti kotički Slovenije)

Hvala Nina!

Uporabne povezave:

Poti na Dom na Kališču na hribi.net

Informacije o Domu na Kališču / PD Kranj

Derezice veriga-lesce.com

No items found.