Se vam kdaj zgodi, da izlet načrtujete odvisno od tega, kar bi v tistem dnevu radi (po)jedli? Meni se, večkrat. :)

V kolikor pride dan, ko boste že zjutraj vedeli, da je smer Štajerska in da se vam "lušta" ena greha vredna pica, bosta grad Štatenberg v Makolah in picerija Golobček na Vranskem super izbira.

Grad Štatenberg

Grad Štatenberg (in neposrečeni senčniki :)

Dvorec Štatenberg najdete na razgledni vzpetini, ki se dviga nad krajem Makole ob robu Haloz. Razkošni baročni dvorec je danes znan po tem, da v njem živita grof in grofica, ter predvsem kot unikatna poročna destinacija, saj v Sloveniji ni veliko krajev, kjer na enem mestu najdete tako izjemen prostor za slavje, ki vključuje tudi kapelico za obred in možnost prenočitve za povabljence. Krasita ga tudi lep kostanjev drevored ter park z zanimivim rastlinjem. Za gradom, pa najdete tudi gozdiček po katerem vas 10 minutna hoja pripelje do treh grajskih ribnikov.

V Makolah si lahko, poleg dvorca, ogledate še pot Forma Vive, v bližnjem Jelovcu pa kraško jamo Belojačo in sotesko s slapom Šodergraben, kjer lahko tudi plezate. V hribovitem območju občine Makole pa med krajem Stari grad in Jelovec najdete tudi vinsko cesto.

Veliko možnosti za raziskovanje torej, nam pa je tokrat uspelo videti le dvorec, saj se nam je mudilo na kosilo.

Poročna kapelica na gradu Štatenberg

Poslikan strop poročne kapelice, Grad Štatenberg

Ja, po raziskovanju bo čas za pico, ki smo vam jo obljubili na začetku. Kot rečeno, čaka vas na Vranskem. Gre pa za picerijo Golobček, ki smo jo odkrili zato, ker smo pri sosedu Grofu zaradi gneče kar obrnile. In vesele smo bile, da smo. Golobček je namreč majhna lokalna picerija s simpatičnim vrtom in lastnikom, ki nam je, zaradi zasedenosti ostalih, odstopil kar njegovo "hišno" mizo. Po taborniško, na mizici za kavo, smo si razdelile dve pici. Eno z baziliko in česnom, drugo s tartufato in res na tanko narezanim pršuto. Okus in izgled niso razočarali, na Vranskem namreč malo zadiši po Italiji, kar se v slovenskih picerijah ne zgodi prav pogosto. Za konec smo se posladkale še s hišnim tiramisujem, ki je baje narejen z ljubeznijo, predvsem pa izdatno opremljen s čokolado. :)

Picerija Golobček, Vransko

Tiramisu, Picerija Golobček, Vransko

Simpatičen izlet in okusen skriti kotiček, ki vas ne bosta razočarala. :)

Lokaciji: https://goo.gl/maps/EjuVMPdzyFHkdohz8

No items found.