Kmalu po izlivu Savinje v reko Savo se na jugovzhodu Slovenije odpre dolina, znana kot Posavje. Del pokrajine na jugovzhodu Slovenije predstavlja tudi občina Sevnica, ki se razprostira na razgibanih rečnih bregovih na levi in desni strani reke. Da je bilo to območje poseljeno že v zgodnjih obdobjih našega štetja pričajo številne arheološke najdbe, med njimi najbolj zgovorna najdba zgodnje krščanske naselbine Ajdovski gradec, ki je takoj za reprezentativnim gradom Sevnica, ki stoji nagriču nad starim mestnim jedrom, eden bogatejših glasnikov preteklih obdobji. Na raziskovanje neokrnjene narave doline reke Save se podajte s kolesom, vlakom ali avtodomom in dovolite, da vas očarajo lepi razgledi z vrha Lisce, pogled na malkovški naravni vinorodni amfiteater, tematske poti, odlična posavska vina in lokalna kulinarika postrežena s prijaznostjo domačega človeka.

Sevnica, foto: Jože Hvala

Ajdovski grad, Foto: Jože Hvala

Grad Sevnica, Foto: Jože Hvala

ODKRIJTE Sevnico – obiščite Lisco, 947 m visok razgledni hrib, na katerega pridete peš ali skolesom, z njega pa poletite z jadralnim padalom, poti nekdanjih knapov na tematski poti TK Pav ali se sprehodite po grajskem parku, kjer se napolnite spozitivno energijo pod krošnjami več stoletnih dreves.

Tončkov dom na Lisci, Foto: Jože Hvala

OKUSITE lokalno značilne jedi po receptih naših babic, med katerimi ne sme manjkati tradicionalne sevniške suhe salame, ocvirkov in potice s pregreto smetano. Ustavite se v kleti enega naših vinarjev in se po uvodu razigranih mehurčkov sveže penine dovolite očarati kompleksnejši modri frankinji. Tradicionalna sladica vsebuje osvežilno jabolko – sevniško voščenko.

DOŽIVITE edinstveno pokrajino doline reke Save s kolesom ali e-kolesom in aktivno doživite Posavje. Tu imamo za vas številne urejene kolesarske poti, primerne za različno fizično pripravljene, za posameznike, pare in družine. Imate radi izzive? Lisca je pravi odgovor. Iščete poti za hitro nabiranje kilometrov? Vabimo vas vzdolž reke Save. Ste pripravljeni na družinski izlet na kolesu? Podajte se na raziskovanje posavskih gradov in se na izhodiščno točko vrnite z vlakom.

Sevnica, Foto: Boštjan Colarič

Sevnica je poznana po tradicionalni sevniški salamijadi vsako leto 10. marca, v juniju se na gradu Sevnica odvije Festival modre frankinje, avgusta tradicionalna Kitariada, september pa je v znamenju kolesarjenja. Vsako sredo, petek in soboto vas vabimo na lokalno kmečko tržnico, kjer lahko izbirate med bogato ponudbo okoliških kmetov in domačij, vse od zelenjave, suhomesnatih in mlečnih izdelkov, moke, medu in zelišč. Vabljeni v Sevnico, zakladnico doživetij.

STE VEDELI?

1.      Vinograd gradu Sevnica – da je prvi vinograd pod sevniškim gradom bil zasajen že v 19. stoletju in da ga je dal zasaditi takratni lastnik gradu Sevnica plemeniti Rebenburg. Danes tu raste 500 trt modre frankinje. Modro frankinjo pokusite v Grajski vinoteki.

2.     Najvišji razgledni hrib Lisca – se nahaja na 947 m nadmorske višine in ob lepem pogledu nudi razgled vse do Julijcev s Triglavom, Kamniško Savinjskih Alp in del Karavank. V Tončkovem domu nikar ne pozabite naročiti Jurkovega praženca.

3.     Grad Sevnica – je eden od najlepše ohranjenih gradov Slovenije, po hodnikih in sobanah katerega vas prijazno popeljejo turistični vodniki. Kavica z najlepšim razgledom je 'must have'.

4.     Pastirčkova košarica – V košarici najdete malo mal'co, odejo za piknik, navodila za pot do cerkvice sv. Lovrenca, ki naj bi stala na grobu pastirčka Lovrenca in njegovo pismo, v katerem vam Lovrenc razkrije tudi skrivnost o tem, zakaj se hrib v okolici cerkvice v aprilu obarva v kraljevsko modro.

5.     Malkovec – na dolenjski strani občine se na Malkovcu nahaja naravni amfiteater vinogradov. Od tod prihaja tudi najboljši cviček.

6.     E-mobilnost – v Sevnici imamo na voljo na izposojo e-kolesa, na raziskovanje Posavja pa se lahko odpravite tudi z vlakom. Priporočamo obisk Gradov Posavja.

7.     Nasad sivke – nudi prijetno sproščanje v naravnem okolju.

8.     Sevniška salamijada – tradicionalni kulinarični dogodek, na katerega imajo vstop le moški oz. ženske, če plačajo na vsako mizo en štefan vina. Priporočamo nakup tradicionalne sevniške salame pri enem od lokalnih ponudnikov.

9.     Ribja steza – je prostor za drstenje rib. Ob njej je urejena tematska pot s predstavitvijo pestrega živeža v reki Savi. Nekoliko nižje v Akvalu si privoščite domači namaz prekajene postrvi.

10.  Sevnica – malo mestece na levem bregu reke Save, ki se je razvilo pod grajskim gričem. Močno ga je zaznamoval prihod železnice v te kraje, ki je pospešila industrializacijo in ponesla ime Sevnica širom po svetu.

Cerkev Sv. Lovrenca, Foto: Jože Hvala

Pripravila:

Annemarie Culetto,Svetovalka za turizem, KŠTM Sevnica, www.visit-sevnica.com

No items found.